Skip to main content

Historie

We schrijven 1977 en de klokstichting “ Overhoven luidt de klok “ vraagt aan een paar wijkbewoners of zij tijdens de medewerkersavond op ludieke wijze aan de pastoor de opbrengst, 25.000 gulden, willen overhandigen. Ja dat willen ze wel. Men schrijft een stuk geheten : “Biej Fien in ’t café”. De heer Frans Dieteren z.g. krijgt er nu echt zin in en tijdens de nieuwjaarsreceptie op 1 januari 1978 benadert hij enkele mensen om samen een toneelvereniging op te richten. De dag erna is de vereniging geboren.

In Overhoven floreerde ruim 23 jaar daarvoor een toneelvereniging, die tot ver buiten Limburg bekendheid genoot. Door de opkomst van de televisie ging ook deze club ten gronde en bleef Overhoven gedurende al die tijd van eigen amateurtoneel verstoken.

Op maandagavond 2 januari 1978 werd in het zaaltje van café Kerkzicht de oprichtingsvergadering gehouden van de nieuwe vereniging. De 13 nieuwe leden gingen meteen aan de slag met de klucht “ ’t begon in ’n gracht “ als hommage aan Harrie Kurvers z.g. Dit omdat hij 23 jaar daarvoor het Overhovense toneel al regisseerde met het zelfde stuk.

Op 1 april 1978 heeft de premiere plaatsgevonden in gemeenschapshuis Oos Kaar in Overhoven. In de overvolle zaal hadden de beginnelingen van Overhoven groot succes onder regie van Frans Dieteren en Truus Pex en mochten zij herhaaldelijk applaus ontvangen van de 250 toeschouwers.