Skip to main content

Mansluuj zin mer Mansluuj

Regisseur Jos Rijnders
Auteur Hans E. Jürgensen
Bezetting Totaal: 6, Mannen: 3, Vrouwen: 3
Bewerkt door Sjef Nysten
Genre Klucht
Originele naam Het begon in een gracht
Jaar 1980

Het gehele verhaal speelt zich af in de keuken, de naast gelegen vertrekken, de hal en het terras op de achtergrond van de woning van Baltus Huveneers.
Alle huishoudelijke werkzaamheden in de woning worden verricht door Baltus, die na de dood van zijn vrouw Marie en gedesillusioneerd door een drietal werksters van mening is, alles voortaan maar zelf op te knappen.
Buurvrouw Dora komt geregeld over de vloer om haar goed bedoelde hulp aan Baltus op te dringen en hem geleidelijk in haar netten te verstrikken. Maar Baltus is van haar avance’s niet gediend en houdt haar op een gepaste afstand.
Zijn buurman en huisvriend Kris, vindt dat gedoe maar niks en wil Baltus graag overhalen om een nieuwe vrouw te zoeken, zodat voor hun meer de gelegenheid overblijft om samen hun vrije tijd te kunnen besteden.
Om uiteindelijk zijn doel te kunnen bereiken weet Kris, heel listig, niet alleen Baltus, maar ook zijn zoon Otto, die door een vroegere mislukte liefde niets meer van vrouwen wil weten, over te halen om te schrijven op enkele huwelijks advertenties.
Hierop komen de betrokken dames, ieder afzonderlijk een bezoek brengen bij hun kandidaat. Vader en zoon houden hun relatie, die bij beiden wel in de smaak is gevallen, echter voor elkaar nog geheim. Ze worden hierbij vakkundig gesteund door Kris, die alles in het werk moet stellen dat de zaak niet scheef loopt zodat dit uiteindelijk resulteert in de dolste situatie’s.
Als de twee dames, Sefa en Elke, op de verlovingsdag elkaar alleen in de woning ontmoeten, blijken zij familie van elkaar te zijn als tante en nichtje.
Ze denken alras met een huwelijks zwendelaar te doen te hebben en besluiten in woede de verloving abrupt te verbreken.
Vader en zoon worden uiteindelijk geconfronteerd met de beide dames, waarbij al spoedig blijkt dat er een afschuwelijk misverstand in het spel is en Kris zich moet verantwoorden om de zaak weer recht te zetten.
De affaire wordt uiteindelijk besloten met een gelukkig happy end.

 

Deze voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt dankzij subsidie van de gemeente Sittard-Geleen